Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииРисковото дете
Рисковото дете

Рисковото дете по отношение на телесното тегло е това дете, което е лакомо и не особено подвижно, много често с дебели родители. То твърде рано проявява изключителен апетит и склонност към пълнеене. Обикновенно тези деца са с повишена телесна маса, а това води до риск за възникване на други заболявания (захарен диабет, артериална хипертония)

В детска възраст не може да се прибегне към диета. Но родителите трябва да обърнат внимание на това дете и да се консултират с литература и/или със специалист. Но първо трябва да се спазват няколко основни правила.

1. Да се избягват да се купуват и внасят в къщата сладкиши, освен тези подсладен с аспартам (нютрасуит).

2. Да се отстранят храни като чипс,пържени картофи и маслодайни растения ( ядки – лешници, слънчогледови семки,фъстъци ).

3. Да се намалят наполовина или на две трети съдържанието на мазнини (олио, сметана, масло) в ястията и сосовете.

С тези три елементарни мерки, но ефикасни, прилагани в дългосрочен план, могат да се отстранят опасностите за живота на бъдещия голям човек. Тук трябва родителите сериозно да се замислят и да са последователни в спазването на тези правила, защото става въпрос за понататъшното здраве – физическо и психическо на детето.

Последователната майка не трябва да купува бонбони, торти,пасти, шоколад,сладолед. Тези храни могат да се използват като награда и да се дават само на празнични дни. Днес съществуват и много олекотени храни като конфитьор без захар, диетични дъвки, обезмаслени млечни продукти, които могат идеално да заменят вредните храни в дневното меню.

Родителите трябва да проявят изобретателност, за да се намали съдържанието на мазнини – да се намали употребата на масло в макарони например, да се намали овкусяването на меса, риба и салати с олио.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator