Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене на детето, болно от варицела
Хранене на детето, болно от варицела

Варицелата (лещенка, varicella) е вид шарка протичаща с обрив включващ и мехурчета по кожата. В миналото се е наричала “дребна шарка”.

Причинява се от един вирус – Varicella zoster virus (варицела зостер вирус) който предизвиква 2 заболявания. При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта варицела. След време, дори години, при спадане на имунитета на пациента причинява заболяването Херпес зостер причиняващо варицелоформен обрив но в определен участък на тялото.

Повечето неимунизирани деца се разболяват от варицела, най-разпространената детска вирусна инфекция. От две до три седмици след контакт със заразоносител се появява сърбящ обрив, първо по туловището, а след това и по цялото тяло. Обривът се състои от множество розови петна, които бързо стават на мехури, изпълнени с течност. След 5 дни на тяхно място се образуват твърди струпеи, които постепенно изчезват до 2 седмици. През първите няколко дни обикновено има и висока температура.

Ако детето ви има висока температура, нека поема много течности, за да не се обезводни. През първите няколко дни му предлагайте твърда храна само ако то я желае. Давайте му пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако то има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator