Начало
НачалоБременност и ражданеСтресът по време на бременност повишава риска от шизофрения при детето
Стресът по време на бременност повишава риска от шизофрения при детето 14 февруари 2008

Децата на майки, които са били подложени на стрес по време на първия триместър от бременността, имат повишен риск от развитие на шизофрения. Това сочи ново проучване.

Стресът е свързан и с повишен риск от преждевременно раждане и родилни дефекти в новороденото. Но досега нито едно проучване не изследвало влиянието на стреса върху нервното развитие на детето.

Д-р Катрин Абел и колеги от University of Manchester анализирали данни от 1 380 000 раждания, регистрирани между 1973 и 1995.

Най-голямо внимание било обърнато върху тежкия умствен стрес 6 месеца преди зачатието и по време на бременността. Индикаторите за стрес включвали смъртта или диагнозата на различни заболявания като рак, сърдечен удар или инсулт у близък роднина. Децата били проследени от 10-годишна възраст за симптоми на шизофрения.

Вероятността за развитие на шизофрения и подобни състояния при децата, родени от майки, преживели смърт на близък роднина по време на първия триместър, била със 67% по висока. За сравнение, тежкият стрес, породен от други причини, или претърпян преди забременяването или по време на другите два триместъра, не повишава риска от шизофрения у новороденото.


Вижте още:

Фолиева киселина срещу преждевременно раждане

Приемане на витамини при бременност и кърмене


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator