Начало
НачалоБременност и ражданеПриемане на витaмини при бременност и кърмене
Приемане на витaмини при бременност и кърмене 18 януари 2008

Мастноразтвориви витамини:

Витамин К1: Преминава слабо през плацентата и през първият триместър в възможно високите дози да доведат до кардиоваскуларни дефекти и Spina bifida. У новороденото може да предизвика изразена жълтеница. Рискова категория C. Безопасен е при кърмене.

Витамин А: Високи дози от този витамин са тератогенни и предизвикват мускулно-скелетни, гастроинтестинални, пикочни и черепни дефекти. Рискова категория A; при предозиране X. Безопасен при кърмене.

Витамин Е: Преминава през плацентата, но липсват данни за увреждане на плода. Рискова категория А; ори предозиране Х. Няма данни за вредата на витамина при кърмене.

Витамин D: Описани са значителни аномалии при деца, родени от майки, приемали високи дози от витамина през бременността. Рискова категория А; при предозиране D. Излъчва се през кърмата, но в минимални количества.

Водноразтворими витамини:

Витамини от групата на В: Преминават през плацентата и във високи дози предизвикват значителни поражения върху плода. Рискова категория А; при предозиране C. Безопасни са при кърмене, въпреки че преминават в майчиното мляко.

Витамин C: Препоръчва се дневна доза от 70 mg. Предполага се, че високите дози водят до развитие на аненцефалия (липса на главен мозък) у плода, въпреки че няма адекватни проучвания. Рискова категория А; при предозиране C. Преминава в майчиното мляко, но няма данни да предизвиква увреждания.


Вижте още:

Лекарства и кърмене

Употребата на кофеин при бременност и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator