Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на астма по време на бременност и кърмене
Лечение на астма по време на бременност и кърмене 31 януари 2008

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване. То се характеризира с хронично възпаление на лигавицата на дихателните пътища, дължащо се на неспецифична хиперреактивност на трахеята и бронхите към вътрешни или външни фактори на околната среда. Външните фактори могат да са от битов, растителен, животински и промишлен произход (прах, цветен прашец, пера, перушина, ягоди, яйца, косми, риба, месо, зеленчуци и др.). Повишава се бронхиалната секреция, която предизвиква стеснение на въздухоносните пътища и дишането става затруднено. Бронхиалната астма у нас обхваща около 400000 души.

При някои от медикаментите са установяват тератогенни и ембриогенни ефекти при проучвания върху експериментални животни. Има данни за нарушение в нормалното развитие на плода, вродена цепка на небцето, вътреутробно забавяне на растежа, загуба не тегло и скелетни аномалии. Някои от лекарствата предизвикват появата на тумори у експерименталните животни.

Няма данни за вродени аномалии у плода при използването им от бременни жени. Въпреки това тяхната безопасност не е доказана и част от тях не се препоръчват през първото тримесечие на бременността или трябва да се прилагат внимателно в този период. Определена група от медикаментите имат токолитично действие (намаляват силните маточни контракции) и се използват като ефективно средство за борба срещу спонтанните аборти и преждевременното раждане Рисковата категория на антиастматичните лекарства е В и С.

Част от тези лекарства се излъчват през кърмата на майката и не се препоръчва използването им през този период. За друга част от тях не е известно дали преминават в кърмата и трябва да се използват, само ако ползата за майката е по-голяма от риска за плода.

Вижте още:

Хранителни добавки при бременност и кърмене

Лекарства и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator