Начало
НачалоБременност и ражданеХранителни добавки при бременност и кърмене
Хранителни добавки при бременност и кърмене 30 януари 2008

Хранителните добавки представляват специални продукти, които съдържат хранителни компоненти (белтъци, въглехидрати и мазнини), витамини, минерали, растения и различни биологично активни вещества, които са нoрмални съставки на храните, а в някои случаи не са такива. Те са предназначени за употреба от определен контингент от хора, в чиито хранителен режим съществува липса или има намалени количества от тези вещества. Съществуват и определени групи от обществото, при които нуждата от витамини, минерали и биологично активни вещества е повишена по възрастови, професионални и др. причини – новородени, подрастващи, възрастни, професионални спортисти, работещите във вредна среда, употребата на алкохол, никотин, хронично болни и др.

Употребата на хранителните добавки по време на бременност и кърмене не е оправдана, при условие че храната, приемана в този период, е достатъчна в количествено и качествено отношение. В голям процент от случаите т. нар. "оптимални” дози в хранителните добавки надхвърлят физиологичните нужди и могат да са причина за предозиране на някои съставки. Много голяма част от витамините са рискова категория за бременност А, но при тяхното предозиране те стават категория Х, което ги прави много опасни за плода и майката.

Голяма част от хранителните добавки на се подходящи в периода на бременността и кърменето, но има такива, които са произведени специално за тази цел. Такъв лекарствен продукт е MATERNA, който се използва профилактично и лечебно при дефицит на витамини и минерали. Всички съставки са съобразени с препоръчваните в САЩ дневни дози за бременни и кърмачки за осигуряване на нормален растеж и развитие на плода.

В част от хранителните добавки са включени и лекарствени растения. Влиянието им върху бременността и кърменето са слабо проучени. Част от растителните екстракти са отровни и могат да имат неблагоприятен ефект върху плода и майката (Вълча ябълка, Лудо биле, Кукуряк и др.).


Вижте още:


Приемане на витaмини при бременност и кърмене

Лекарства и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator