Начало
НачалоБременност и ражданеЛекарства и кърмене
Лекарства и кърмене 14 януари 2008

Проучванията показват,че около 97% от жените в Европа, които кърмят са приели поне едно лекарство през първата седмица след раждането. Най-честите медикаменти, които се използват, са аналгетици и хипнотици. В периода на кърменето много жени са подложени на лечение с антибиотици, противовирусни, противогъбични и др. лекарства.

Малкък брой лекарства се експресират в по-голяма концентрация в млякото. За определяне на вредата от лекарствата експресирани от кърмата е много важно определянето на индекса М/П. Това е съотношението между концентрацията на лекарството в млякото (М) и в плазмата (П). Колкото по-малко е това съотношени толкова е по-добре (М/П < 1%). По-голяма част от медикаментите имата индекс едо, в около 25% той е по-голям от едо и само 15% е по-голям от две.

Когато лекарството попадне в млякото, чрез сукането то достига до храносмилателният тракт на бебето и се подлага на резорбция. Концентрацията на лекарството, което достига до кръвообращението на детето зависи от следните фактори:

- концентрацията на медикамента в млякото, която се променя с времето;

- обемът на поетото от детето мляко;

- възможността на храносмилателния тракт да усвои определено количество лекартвено вещество. В детската възраст лекарствата се усвояват в по-големи количества поради по-голямата повърхност на храносмилателния тракт в сравнение с телесното тегло;

При попадане на медикамента в плазмата на бебето, той се елиминира по два начина – чрез бъбреците и/или чрез черния дроб. Колкото по-незряла е функцията на органите, толкова по-продължително е неговото елиминиране. Това води до по-голямо време на престояване в организма и до по-големи странични ефекти.


 

Вижте още:


Над 60% от бременните българки не отказват цигарите

 

Хранене на кърмачето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator