Начало
НачалоБременност и ражданеПреждевременното раждане и стероидната терапия могат да забавят лактацията
Преждевременното раждане и стероидната терапия могат да забавят лактацията 28 януари 2008

При жените, които са родили преждевременно, може да се наблюдава забавяне в лактацията. Това важи особено при жени, които са били подлагани на кортикостероидна терапия преди раждането.

Учени от University of Western Australia изследвали как преждевременното раждане и антенаталната стероидна терапия влияят върху лактогенеза 2 - тогава, когато започва интензивната секреция на кърма. В проучването били включени 50 майки. Било измерено количеството майчино мляко, секретирано за 24 часа в продължение на 10-дневен период след раждането.

Средната гестационна възраст на плода по време на раждането била 31 седмици. Учените забелязали правопропорционална зависимост между гестационната седмица и количеството мляко, отделяно от майката.

При майки с новородени между 28 и 34 гестационна седмица, количеството на кърма било значително понижено, ако раждането е протекло от 3 до 9 дни след прилагането на стероидна терапия. При раждане, протекло между 0 и 2 дни от кортикостероидната терапия, количеството на майчино мляко било по-голямо.

Резултатите подкрепят предишни проучвания, които сочат, че количеството на майчиното мляко се увеличава с увеличаване на гестационната възраст. Учените допълват, че това е първото проучване, което демонстрира потенциалния малък ефект на единичен курс антенатална кортикостероидна терапия върху лактогенеза 2.


Вижте още:

Употребатa на етанол при бременност и кърмене


Обезболяване на раждането


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator