Начало
НачалоБременност и ражданеУпотребатa на етанол при бременност и кърмене
Употребатa на етанол при бременност и кърмене 25 януари 2008

Употребата на алкохолни напитки по време на бременност трябва да бъде забранена. Злоупотребата в този период носи риск за развитие на алкохолна ембриофетопатия. Причината за настъпващите малформации у плода са свързани с токсичното влияние на етанола и неговите метаболити. Те преминават много лесно през плацентарната бариера. Етанола се разпределя равномерни в тъканите и органите на плода.

Феталният алкохолен синдром включва следните увреждания:

- Забавено развитие на плода и детето. Степента на клиничната изява зависи от количеството приет алкохол. Децата се ражда с поднормени показатели за тегло и ръст.

- Аномалии в лицевата структура.

- Аномалии и дисфункция от страна на ЦНС – гърчове, тремор, парализа, задавено умственото развитие.

- Други аномалии – в разположнието на пръстите, деформация на ставите и костите, удвояване на влагалището, вродени сърдечни пороци и др.

При употребата на алкохол нараства честотата на спонтанните аборти, преждевременните раждания и детската смъртност.

Този синдром не се развива при всички деца.  Развива се в 30% от новородените, ако майката е приемала около 2г/кг алкохол дневно. При консумация на >120г/седмично по време на първият триместър се повишава риска от спонтанен аборт, при > 160г/седмично – нарушение на интелектуалното развитие, >165г/седмично – намаляване на интелекта и затруднение в уменията за четене и смятане.

При кърмене се допуска минимални количества алкохол, но при по-големи (>750мл вини на ден) се наблюдава "опиянение” на плода.


Вижте още:


Никотин повреме на бременност и кърмене


Употребата на кофеин при бременност и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator