Начало
НачалоБременност и ражданеОбезболяване на раждането
Обезболяване на раждането 11 декември 2007

Болката по време на раждането е сварзана преди всичко с дилатацията на долния маточен сегмент и маточната шийка и с разтягането и притискането на маточните връзки. В началото родилката усеща предимно теглене в лумбалната област. С напредване на раждането болката се спуска ниско в корема и към хълбоците. В следващите фази на родилния процес болката се засилва все повече със слизане на плода към тазовото дъно.

Методите за обезболяване са психопрофилактичен и медикаментизен. Първият цели да премахне страха от раждането като жената преди това подробно се запознае какво я очаква, какви са етапите на раждането и какво трябва да бъде нейното поведение като родилка. Контакта с родилката по време на раждането също е важен и влияе добре. По този начин се повишава активността на кората на мозъка и се релксират мускулите.

При медикаментозния метод за обезболяване на раждането медикаментите тябва да отговарят на някои основни изисквания: да нямат токсично действие върху майката и плода; да не предизвикват задушаване на плода; да не нарушават основния ход на раждането; да се прилагат и контролират лесно; максимално да повлияват болката при минимални странични ефекти.

Медикаментите, които се използват за обезболяване са невролептици, аналгетици, венозни анестетици, местни анестетици. Те могат да се прилагат както поотделно така и в комбинация. Добри резултати се получават от комбинацията на аналгетици с невролептици. Обезболяващият ефект от прилагането на спазмолитици повреме на раждането се дължи на отпускането на долния маточен сегмент.


Вижте още:

 

Затлъстяването при бременните жени повишава риска от смърт на плода

 

Пренаталната употреба на алкохол е свързана с проблеми в поведението при детето в по-късна възраст


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator