Начало
НачалоБременност и ражданеУпотребата на кофеин при бременност и кърмене
Употребата на кофеин при бременност и кърмене 17 януари 2008

Препоръчва се по време на бременност и кърмене да не се приема повече от 300 мг на ден кофеин. Една чаша филтърно кафе от 150 мл съдържа 100 мг, при разтворимото кафе това количество е два пъти по-малко, а при еспресото – двойно повече.

Има големи различие в плазмения полуживот на кофеина по време на бременност и извън бременността, поради увеличението на кръвния обем на майката. Плазменият полуживот на кофеина при здрави хора е 3 – 4 часа, при бременни в първи триместър е до 5 – 6 часа, а през 35 гестационна седмица стига до 18 часа. Съществуват много противоречиви данни за тератогенния ефект на кофеина. Съобщава се за спонтанни аборти, забавен растеж и развитие на плода, ниско тегло и преждевременно раждане. Доказано е, че жени, употребяващи > 300мг на ден кофеин, имат забававена концепция.

Плодът може да се роди с тахикардия (усилен сърдечен ритъм), тремор, учестено дишане, намален сън, възбудимост, повръщане (което след няколко дни изчезват спонтанно), сърдечна аритмия и др. Кофеинът увеличава тератогенното действие на алкохола и радиацията.

Приемането на кофеин в умерени количества по време на кърмене е приемливо. При употреба на високи количества, поради бавното елиминиране на кофеина, може да се стигне до раздразнителност и смущения в съня от страна на новороденото.


Вижте още:

Лекарства и кърмене

Над 60% от бременните българки не отказват цигарите


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator