Начало
НачалоБременност и ражданеНикотин по време на бременност и кърмене
Никотин по време на бременност и кърмене 21 януари 2008

Плацентарната бариера е пропусклива за никотина и другите вредни вещества от цигарения дим (въглероден оксид, цианиди, циклични въглеводороди и др.) Така плодът се превръща в пасивен пушач и поради незрелостта на неговите органи и системи той е силно застрашен от вредното им влияние. Никотинът прониква и в околоплодната течност и частично отново се поглъща.

Аномалиите, които се развиват в плода и детето, са следните:

- сърдечни-съдови;

- от страна на уринарния тракт;

- недоразвитие на белите дробове – бронхиална астма и чести респираторни инфекции;

- изоставане във физическото и интелектуално развитие;

- хемангиоми.

Повишава се рискът от генетични дефекти (при пушене от страна на майката и на бащата), спонтанно раждане, преждевременно раждане и смърт.

Предполага се, че тези дефекти се дължат на намаляване на кислородното съдържание в кръвта у плода и майката, предизвикано от големите количества въглероден оксид. Той се свързва с хемоглобина на еритроцитите и прави невъзможно свързването му с кислорода. Това намалява плацентарния кръвоток и води до кислороден недостиг на плода.

Рискова категория за бременност D.

Препоръчва се кърмещите майки да не пушат. Никотинът навлиза в млякото и може да доведе до сърцебиене. Доказано е, че приетото количество кърма е намалено, защото никотинът потиска образуването на кърмата.


Вижте още:


Над 60% от бременните българки не отказват цигарите

Тютюнът и бременността

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator