Начало
НачалоБременност и ражданеИмуносупресивна терапия при бременност
Имуносупресивна терапия при бременност 28 януари 2008

Имуносупресивната терапия има много странични ефекти върху майката и плода. Те преминават плацентарната бариера в различна степен и оказват влияние върху развитието на плода.

Някои от прилаганите медикаменти след трансплантация на орган могат да се използват по време на бременност, но има и такива, които с абсолютно забранени и са с доказани тератогенни ефекти.

Имуносупресивните препарати преминават през плацентарната бариера и се установяват в кръвообращението и тъканите на плода. В различна степен те предизвикват аномалии, кото са установени при плода и бебето – намаляване на телесното тегло, малформация на органи (черен дроб, панкреас, сърце, мозък и др.), хромозомни изменения и нарушаване на функционирането на имунната система.

Имуносупресивните медикаменти са средства, които се използват продължително време след трансплантацията на орган. През последните години се препоръчва жените, подложени на такова лечение, да раждат чрез Цезарово сечение. През цялата бременност те трябва да се наблюдават стриктно поради възможност от аборт и преждевременно раждане. Използването на имуносупресивни препарати води до риск от ранни вътреутробни увреждания на плода, но до минимални по-късни промени в развитието на детето.

Имуносупресивните лекарства от тази група са рискова категория за бременност D.

Някои от препаратите преминават чрез майчиното мляко в детския организъм, поради което не се препоръчва кърмене по време на лечение с тях.


Вижте още:


Лекарства и кърмене


Приемане на витамини при бременност и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator