Начало
НачалоБременност и ражданеПриложение на ваксини по време на кърмене
Приложение на ваксини по време на кърмене 22 януари 2008

Новородените са подложени на множество епидемиологични заболявания. Тяхната имунна система е физиологично недоразвита след раждането и много лесно различни токсични вещества, медикаменти, паразити, вируси и бактерии могат да попаднат в организма им и да доведат до сериозни заболявания. Много от тези вещества могат са бъдат предадени на кърмачето от майчиното мляко.

Няма много данни за изследвания върху кърмачки на повечето ваксини, но е доказано наличието на антитела срещу съответните причинители в кръвта на новороденото и бебето. Например при ваксинирането на майката с ваксина срещу рубеола, се установява наличието на антитела в организма на кърмачето след приемане на майчиното мляко.

Доказано е, че генетичните особености на всеки индивид определят и индивидуалния отговор на бебето към приложението на различните ваксини. За моделирането на несъвършената имунна система на развиващото се дете взимат участие и антителата на майчиното мляко, включително и антителата, образувани след ваксинацията на кърмачката.

Според някои учени е недопустимо използването на ваксини при кърмещи жени поради допълнителното натоварване, което оказват те на организма и възможните нежелани ефекти. Тяхното приложение трябва да се извършва само в краен случай. Според други учени е желателно да се изчака поне един месец след раждането, за да се възстанови организмът, и тогава да се прилагат ваксини.


Вижте още:


Никотин по време на бременност и кърмене

Антипсихотици, бременност и кърмене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator