Начало
НачалоБременност и ражданеАнтипсихотици, бременност и кърмене
Антипсихотици, бременност и кърмене 16 януари 2008

Основни показания за прилагане на тези медикаменти са психозите - шизофрения, мании, депресии; гадене; повръщане; упорито хълцане и др.

При използването на антипсихотичните лекарства трябва да се вземат под внимание следните факти: 1) внимателна преценка на отношението полза/риск за плода (при бременност) или бебето (при кърмене); 2) степента на сериозност на даденото заболяване на майката; 3) внимателно подбиране на лекарствата по време на бременността и кърменето.

Използването на антипсохотичните медикаменти носи риск за развитието на вродени аномалии и следродови усложнeния. Важно е да се знае, че и самото психично заболяване също има неблагоприятен ефект върху бебето. Влиянието се изразява с нарушаване на функцията на плацентата, което влияе неблагоприятно върху развитието на ЦНС на бебето. Важно е да се прецени риска за майката и детето, защото когато майката е здрава и детето е здраво. Ако заболяването на майката изисква лечение, се преценява риска за плода, като при една добре проведена терапия рискът е минимален.

Антипсихотиците от І поколение не са тератогенни, но ако се използват през първия триместър, могат да се наблюдават мозъчни лезии. Неприятен страничен ефект за бременната е халюцинациите. Антипсихотиците от ІІ поколение повишават риска от развитието на Spina bifida поради ниското ниво на фолиева киселина, затова се препоръчва приемането на фолиева киселина в доза 4 mg/ден. Наблюдава се повишаване на телесното тегло и хипергликемия у бременната.


Вижте още:


Над 60% от бременните българки не отказват цигарите

Пренаталната употреба на алкохол е свързана с проблеми в поведението при детето в по-късна възраст

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator