Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на туберкулоза при бременност и кърмене
Лечение на туберкулоза при бременност и кърмене 22 февруари 2008

Поставяне на диагнозата туберкулоза изисква незабавно лечение, което е еднакво важно както за здравето на майката, така и за здравето и развитието на плода. Нелекуваната туберкулоза представлява много по-голям риск за плода, отколкото медикаментите използвани за нейното лечение. Терапията на остра туберкулоза при бременни жени е същата както при небременни. Лечението на болестта започва с тройна комбинация противотуберкулозни средства и продължава общо от 9 до 12 месеца.

При някои от използваните препарати се забелязва малък процент на малформации – от 2 до 6%, в зависимост от вида на медикамента. Тези лекарства преминават през кърмата, но в ниски концентрации. При желание от страна на майката тя може да продължи да кърми. Съществуват обаче някои изисквания, които трябва да се спазват стриктно  - медикаментите да се вземат след кърмене, а следващото хранене да е от бутилка. Поради тази причина се препоръчва използването на адаптирани млека, за по-голяма сигурност от страна на новороденото.

Противотуберкулозните средства мога да предизвикат аномалии в плода като деформация на ребрата, полидактилия, чернодробни увреждания, скелетни аномалии, дегенерация на слуховите клетки, проблеми с вестибулацията и др. Рисковата категория за бременност на противотуберкулозните средства  е C и D.

Вижте още:

Бременните жени с астма трябва да поддържат нискодозова терапия

Лечение с антибиотици при бременност


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator