Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение с антибиотици при бременност
Лечение с антибиотици при бременност 19 февруари 2008

Бактериалните инфекции при бременните жени са твърде специфичен проблем. От една страна самите те могат да доведат по увреждане на плода, a от друга страна антибиотиците, използвани за тяхното лечение, носят риск за плода. Важно е да се знае, че излекуването на майката е най-добрата гаранция за нормално развитие на плода и раждане на здраво дете.

По-голяма част от антибиотиците преминават плацентарната бариера, поради което се смята, че те не са безопасни за плода. Уврежданията могат да са в различни органи и системи. Тези медикаменти са рискова група C и D и не се препоръчва тяхното използване при бременни жени. Тяхното приложение е оправдано, ако са единствено средство на избор при дадената инфекция. Много е важно да се прецени правилно отношението полза/риск.

Изключение правят медикаментите от групата на пеницилините, много от цефалоспорините от първо и второ поколение и карбапенемите (с изключение на импинипем и циластин). Те всички са в рискова група В. пеницилините са сигурен избор за приложение в периода на бременността, защото нямат увреждащ ефект върху плода. Цефалоспорините от първо и второ поколение също са безопасни, но приложени преди раждането, могат да предизвикат усложнение на неонаталната жълтеница. Безопасността при карбапенемите не е категорично доказана, поради което се използват при по-строги индикации.

Тези три групи антибиотици са безопасни и в периода на кърменето с изключение на карбапенемите, които могат да предизвикат диария у кърмачето.

Вижте още:

Приемане на витамини при бременност и кърмене

Лекарства и кърмене


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator