Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на затлъстяване по време на бременност кърмене
Лечение на затлъстяване по време на бременност кърмене 28 февруари 2008

Медикаментите, използвани в борбата със затлъстяване, се наричат анорексогенни средства. Трябва да се избягва употребата им по време на бременност и кърмене.

Анорексогенните препарати се разделят на две групи – средства с централен механизъм на действие (на ЦНС) и медикаменти с периферен механизъм на действие.

Първата група препарати не се дават на бременни жени и кърмачки поради вероятния риск, който носят те за развитието на детето. Експериментите проведени с бременни мишки показват влиянието на тези лекарства върху ембрионалните неврони на тяхното потомство. Жените, които провеждат лечение с тези препарати, трябва да спрат употребата им преди забременяване или веднага след диагностициране на бременността. По този начин се елиминира възможния риск за ембрионалното развитие на плода. Медикаментите от тази група са рискова категория C.

Няма данни за приложението на тези средства върху кърмачки, както и за излъчването на на препарата и неговите метаболити чрез кърмата. Въпреки това не се препоръчва употребата им през целият период на кърмене, поради вероятния риск за увреждане на невроните на ЦНС на новороденото.

Средствата с периферен механизъм на действие са соли, набухватели и др. от водорасли и растителен произход. Поради тази причина не повлияват на плода и могат да се използват както от бременни жени, така и от кърмачки.


Вижте още:


Затлъстяването при бременните жени повишава риска от смърт на плода

Промени в майчиния организъм под влияние на бременността

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator