Начало
НачалоБременност и ражданеПромени в майчиния организъм под влияние на бременността
Промени в майчиния организъм под влияние на бременността 06 ноември 2007

Бързото развитие на плода налага промените в майчиния организъм да стават в много кратък период, което се отразява върху физическото и нервно-психическото състояние на бременната. Повреме на бременността организмът задоволява не само своите потребности, но и нарастващите нужди на плода.

Промени в матката:

 Матката променя своята маса и големина благодарение на задебеляването и разрастването на маточната мускулатура. Към термина нейната маса е 800 – 1000 г. и се е увеличила близо 500 пъти. Кръвоносните и съдове хипертрофират, благодарение на което се увеличава притока на кръв.

Промени в яйчниците:

 Те са уголемени двустранно, но с по-голям размер е този яйчник, в който се развива жълтото тяло на бременността. След раждането на това място се развива цикатрикс от съединителна тъкан.

Промени в пикочната система:

 Поради прогресивно растящия натиск от бременната матка се стига до промени в пасажа да уринирането. Уретрите се удължават и нагъват. Стените им стават по-задебелени и меки, което води до забавено придвижване на урината от бъбреците към пикочния мехур.

Промени в коремната стена:

 Тя става по-отпусната, разтегната и изтънява предимно в областта около пъпа. Тези промени водят до разпъване на кожата и поява на ивици със синкавочервен цвят – стрии.

Промени в гръдните жлези: Уголемяването на гърдите се дължи на разрастване на алвиолите и равитие на млечните канали. Този процес е в зависимост от отделените хормони по време на бременността – естроген и прогестерон. Благодарение на тях гърдите се подготвят за процеса на кърмене.

Промени в телесната маса: По правило бременността се съпровожда с повишаване на телесната маса. Това се дължи на растежа на плода, плацентата, околоплодната течност, нарастване на матката, задръжка на течности, увеличеният обем на кръвта и натрупване на мастна тъкан. Към термина плода тежи средно 3,2 кг; плацентата – 0,6 кг; околоплодната течност – 0,8 кг; матката – 1 кг; гръдни жлези – 0,4 кг; кръвен обем – 1,3 кг и течности – 1,2 кг и мазнини – 3 кг, общо около 11 – 12 кг.

При неподходящ режим на работа, почивка и хранене дори и нормално протичащата бременност може да доведе до увреждане на организма на жената. Необходимо е да се полагат допълнителни грижи в периода на бременността за подържане и укрепване на нейното здраве.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator