Начало
НачалоБременност и ражданеАнаболни стероиди, бременност и кърмене
Анаболни стероиди, бременност и кърмене 26 февруари 2008

Анаболните стероидни средства са медикаменти, които стимулират биосинтезата на протеините в организма и така увеличават телесната маса. Те подобряват общото състояние, възстановяват организма след тежки заболявания и помагат при безсилие и отпадналост, особено в напреднала възраст, подобрявайки физическата активност на организма. Анаболните стероидни средства имат много нежелани странични лекарствени ефекти върху сърдечно-съдовата система, черния дроб, репродуктивната система, метаболизма и др.

Изследванията върху бременни мишки доказват техния тератогенен и ембриотоксичен ефект върху плода и бъдещото дете. Тези препарати рядко се използват от бременни. Получени са данни за техните ефекти само при прилагането им в първите няколко седмици, когато жената не е диагностицирала бременността. Въпреки че са спорни данните за техния тератогенен ефект върху човешкия плод, се приема, че тези препарати влияят на фините механизми на мозъка и на ендокринната система на бебето. Поради тази причина не се препоръчва използването на анаболни стероидни средства по време на бременността. Рисковата категория на тези медикаменти е D и X.

Абсолютно противопоказано е кърменето на новороденото от майка, която използва анаболни средства. Дори ниски концентрации от тях в кърмата могат да окажат нежелани ефекти върху бебето. Съществуват значими рискове за кърмачето и развитието на детето поради токсичното му действие върху някои системи (ЦНС и ендокринна).


Вижте още:


Приемане на витамини при бременност и кърмене

Лекарства и кърмене


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator