Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на язва и гастрит в периода на бременност и кърмене
Лечение на язва и гастрит в периода на бременност и кърмене 27 февруари 2008

Лекарствата, които се използват за лечение на язва и гастрит, са антиулкусните средства. Те се разделят на четири групи: медикаменти, които намаляват киселинността на стомаха; които блокират продукцията на солната киселина; протектори на стомашната лигавица и лекарства, които унищожават бактерия helicobacter pylori.

1.Първата група препарати не се препоръчва да се приемат във високи дози и продължителен период по време на бременност. При продължително приемане на алуминий-, калций- или магнезий-съдържащи препарати се наблюдават високи нива на тези елементи у плода и новороденото. Елементите на тези препарати преминават в минимални количества в кърмата. Рисковата категория за тази група е B и C.

2. Изследванията на втората група медикаменти не доказват безопасността им при бременни жени. Могат да се прилагат медикаменти като Ранитидин и Низатимин, но при строг лекарски контрол. Тези медикаменти преминават в кърмата в много малки количества. Рисковата категория за тази група е B и C.

3. Протекторите на стомашната лигавица се резорбират в незначителни количества от стомашната лигавица, но това не изключва вероятността за проникване в плода и неговото увреждане. Смята се, че те прeминават и в кърмата, поради което не се препоръчва използването им по време на бременност и кърмене. Те са рисковата категория C и X. Само едно лекарство прави изключение (Sucralfate), което може да се използва и попада в рисковата категория B.


4. Последната група медикаменти е много разнородна, поради което има лекарства, които са подходящи в периода на бременност и кърмене, но има и такива, които са в рисковата категория X.


 Вижте още:

Хормонални контрацептиви повреме на бременност

Анаболни стероиди, бременност и кърмене


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator