Начало
НачалоБременност и ражданеХормонални контрацептиви по време на бременност
Хормонални контрацептиви по време на бременност 27 февруари 2008

Повечето изследвания показват, че хормоналните контрацептиви имат ембриотоксичен (влияят по време на ембриогенезата) и тератогенен ефект върху плода. Използването им в първия триместър на бременността може да доведе до тежки малформации на плода и дори до неговата смърт, както и до по-леки аномалии в скелета, черепа, които не застрашават живота на плода и новороденото.

Изследванията показват, че тези медикаменти влияят върху рецепторите, които участват в механизма на синтез на РНК и ДНК в ядрото на клетките в различни тъкани, и по този начин проявяват своите ембриотоксични и тератогенни ефекти.

Проучванията, които са правени преди повече от две десетилетия, показват, че момичетата, родени от майките, които са употребявали орални контрацептивни средства преди периода на забременяване или през първите седмици на бременността, развиват тумори на женските полови органи в периода на пубертетната възраст. Тези тумори и тази канцерогенна активност се дължат на тогава използваните противозачатъчни средства, които са били с високи дози на естрогени и гестагени.

В днешно време са създадени нови орални контрацептивни средства с много ниски дози на тези хормони, но въпреки това рискът за плода остава голям. Поради тази причина хормоналните контрацептивни средства са с висока степен на риск и са в категория X.

Препоръчва се прекратяването на препарат поне шест месеца преди забременяване.

Вижте още:

Противозачатъчните таблетки

Таблетките за бърза контрацепция

www.doctorbg.com

 


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator