Начало
НачалоБременност и ражданеФактори, влияещи върху сигурността и спасяването на фетуса от тератогенното действие на лекарствата
Фактори, влияещи върху сигурността и спасяването на фетуса от тератогенното действие на лекарствата 05 март 2008

1) Период на бременността

- през първите две седмици от забременяването лекарството може да доведе до загиване на ембриона или до тератогенезата му;

- през органогенезата (32 – 72 ден) много лесно се развиват малформациите, особено за ЦНС;

- през периода до раждането рискът е малък, но са възможни от леки, които се лекуват след раждането, до тежки увреждания, които водят до смърт;

- по време на раждането лекарствата с директно токсично влияние върху мозъка са рискови. Някои от лекарствата, които са забранени в този период, са: антиепилептични, естрогени, тетрациклинови антибиотици и др.

2) Дозата на лекарството: Лекарствата, които бързо и лесно преминават през плацентата, могат да повлияят и в малки дози. Някои лекарства влияят, само ако дозата е по-голяма от терапевтичната.

3) Продължителността на лечение: Продължителната употреба на дадено лекарство води до неговото натрупване в майчиния организъм и до по-дълго време на влияние върху плода.

4) Път на въвеждане: Има по-голям риск при инжекционния път на въвеждане поради директното преминаване в плацентарното кръвообращение. Вагиналното и ректалното въвеждане се избягват. Най-безопасно е оралното приемане на лекарства.

5) Особеностите на майчиния организъм: Голямо значение има функцията на органите, отговорни за елиминирането на лекарствата. Влияние оказват и различни болести, като захарен диабет, епилепсия, хипертония, психози и др.

6) Плацентарен транспорт: Така наречената "плацентарна бариера” няма функцията да предпазва плода от влиянието на лекарствата, защото голяма част от тях преминават свободно.

Вижте още:

Лечение на епилепсия повреме на бременност и кърмене


Лечение на язва и гастрит в периода на бременност и кърмене


www.doctorbg.com

 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator