Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на епилепсия по време на бременност и кърмене
Лечение на епилепсия по време на бременност и кърмене 29 февруари 2008

Вродените малформации, получени в резултат на антиепилептично лечение на майката, са много по-малко, отколкото тези, дължащи се на една нелекувана епилепсия. Поради тази причина се препоръчва следното:

1) Преди да забременеят жените с антиепилептично лечение трябва да бъдат информирани за съответния риск от увреждане на плода.

2) По време на бременността е най-добре терапията да се провежда с едно лекарство.

3) Да се приема фолиева киселина 4 седмици преди и 12 след зачеването в доза 5 mg/ден. Това намалява риска от спонтанен аборт и болестта spina bifida.

4) Препоръчва се пренатална диагностика чрез ултразвук и кръвни тестове за ранно откриване на малформации.

По време на самата бременност има вероятност честотата на гърчовете да се влоши или да се подобри. Няма антиепилептично лечение, което да е напълно безвредно за плода, но рисковете при терапия само с един медикамент са по-малки. Риска от малформации при майки, приемали едно лекарство, е 2%, а при три – 20%. Най-често срещаните малформации са заешката устна и spina bifida. По-редки са бъбречните, гениталните, костните и ЦНС малформации. В последните месеци на бременността е необходимо да се приема витамин К, защото лечението на епилепсията води до неговия дефицит, което пък предизвиква сериозни кръвоизливи.

В резултат на антиепилептичната терапия у новороденото може да се наблюдават абстиненция, изразяваща се с хипервъзбудимост, тремор, повръщане, нарушение в съня, затруднено сукане и силен плач. Някои от медикаментите преминават в кърмата в малки количества, но има такива, при които кърменето трябва да бъде спряно в първите 7 дни след раждането.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator