Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииАспартамът
Аспартамът

Аспартамът, познат още като Нютрасуит, представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Кодът на аспартама като хранителна добавка е Е951 – това е другия начин, по който можете да го видите обозначен върху етикетите на храните.

Самият аспартам има калорийна стойност, но тъй като е около 200 пъти по-сладък от захарта, е необходимо много по- малко количество от него. Ето защо подсладените с аспартам храни и напитки имат по-ниска калорийна стойност.

С аспартам са подсладени някои разновидности на Кока Кола, Пепси Кола, Фанта, повечето разновидности на соковете на прах, и други. Аспартам се използва също при производството на дъвки без захар и храни за диабетици.

От здравна гледна точка обаче, аспартамът е един от най-противоречивите подсладители - различни проучвания показват, че е възможно той да повишава апетита, да може да предизвика главоболие и депресия, и да е свързан с развитието на някои видове рак и някои автоимунни заболявания.

Проучване направено с 14 души на диета, установило, че заместването на подсладените със захароза напитки, с такива подсладени с аспартам, не само не намалило калорийния прием, а довело до повишаване на апетита и общия прием на храна. Друго проучване сред 42 мъже, консумиращи съответно лимонада подсладена с аспартам и обикновена лимонада, също показало повишение на апетита в първата група. 
Ако опасенията, че аспартамът повишава апетита се окажат верни, напитките с аспартам биха станали “по-неизгодни” за диетите за отслабване, въпреки по-ниската си енергийна стойност.

Проучване на въздействието на аспартама върху 40 пациента с депресия, показало че пациентите с психични разстройства са много чувствителни към него и е желателно да избягват употребата му.

Три двойно-слепи изследвания, с включени плацебо-контроли, проведени с повече от 200 възрастни болни от мигрена, показали че мигренозните болки са по-чести и по-силни при пациентите консумирали аспартам.

По повод връзката на аспартама с развитието на някои видове рак, са провеждани много изследвания, но все още резултатите се смятат за противоречиви.
Някои проучвания докладват за връзка на аспартама с автоимунното заболяване лупус еритематодес.

Конфликтите на интереси, водят до постоянно противоречие в резултатите от изследванията. 100% от проучванията субсидирани от индустрията "доказват" безопасността на аспартама, докато 92% от независимите изследвания откриват наличие на проблем.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator