Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииХалвата предпазва от грип и анемия
Халвата предпазва от грип и анемия

Халвата е изключително полезна за някои състояния. При рязко понижение на телесното тегло, анемия, хронични белодробни заболявания и други заболявания изискващи висококалорично хранене халвата е много добро средство на избор. Тя се препоръчва и при ацидоза, т.е. повишена киселинност на телесните течности. Състоянията на фебрилитет изискват да се приемат контрирани калорични храни, в този случай също може да се разчита на халвата.

Сусамовата халва е направена от семената на богати на хранителни вещества растения. Таханът също е каша с смлян и печен сусам. Специалистите твърдят, че по своите качества върху кръвоносните съдове, таханът е еднакво полезен като зехтина.

Изследвания върху съставът на тахан халвата посочват, че там се съдържат дори повече белтъчини отколкото в сиренето и някои меса. Здравословните качества на халтата са неуспорими поради големия процент на съдършащи се незаменими аминокиселини. Сусамовото масло е мазнина, която е напълно усвоима от организма.

Изчислено е, че със 100 г. сусам се внасят около 30 г. белтъци, 60 г. мазнини, 20 г. въглехидрати, 4 г. влакнини, 2,5 г. оксалати.

Слънчогледовата халва не е по-малко калорична от сусамовата. Поради съдържащите се ненаситени мастни киселини, тази халва е много полезна при слаби хора с проблеми със сърдечно – съдовата система. Също така е част от режима на възстановяване след тежко и продължително боледуване. Специалистите препоръчват тахана и при хроничен гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.


Вижте още:

Яйчена диета

Сок или нектар?


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator