Начало
НачалоЗдравословно храненеСок или нектар ?
Сок или нектар ?

Ако си купуваме сок например от Скандинавия, ясно е, че в тази страна портокали и манго не растат. Плодовете се берат в Северна Африка или Латинска Америка, сокът от тях се изцежда и се доставя в Европа в специален танкер в охладен вид. За да не се превозва и водата, съдържаща се в сока, предварително я изпаряват и по този начин се получава сгъстен т.е. концентриран сок, съдържащ всички компоненти на пресния.

За това върху опаковката на соковете честно е написано: ”100% сок, приготвен от натурален концентрат чрез добавяне на вода”. В такъв сок няма консерванти (освен ако изрично не е посочено обратното). Като добавки в него могат да присъстват натурални ароматизатори, получени от същия вид плод.

Напитките с надпис ”нектар” съдържат от 25 до 50% натурален сок (от праскови, сливи, кайсии), а всичко останало в тях е вода, захар, лимонена киселина и натурални ароматизатори, приготвени (за разлика от соковете) от всякакви плодове.

Плодова напитка т. нар. fruit drink съдържа 10-20% натурален сок. Останалото съдържание е допълнено от вода, захар и консерванти.

Всички т.нар. “сухи” сокове или сокове на прах са направени от хранителни добавки – заместители на захарта, оцветители и изкуствени ароматизатори. Те не могат да претендират за названието сок, нектар или плодова напитка.


Вижте още:

Диета... за оптимизъм

Храни за зимата


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator