Начало
НачалоБременност и ражданеНервно-псохическото развитие на детето
Нервно-псохическото развитие на детето 15 януари 2008

От напълно безпомощно при раждането, детето се развива твърде бързо и в края на първата година то вече може да ходи самостоятелно, да говори и да изразява емоциите си.

Новороденото дете прекарва по-голямата част от времето си в спане и хранене. То изпълнява хаотични и некординирани движения с ръцете си. Само не може да променя положението на тялото си. Този период е свързан с приспособяването към новия и съвършено различен начин на живот.

През първия месец детето задържа за малко време изправена главичката си. Може да фиксира погледа си към ярки предмети, затова е необходимо играчките да са оцветени в ярки цветове. Появява се и първата усмивка като израз на емоция.

През втория месец детето задържа главата си изправена, когато е по корем. Започва да издава собствени гърлени звуци – гукане, което е израз на добър емоционален тонус.

На три месеца има опора на краката си. Реагира с усмивка при радостта на близките. Следи с обръщане на глава движещи се предмети.

На четири месеца детето координира движенията на очите с тези на ръцете и посяга към играчките, като ги задържа за определено време. Смее се на глас и рита от удоволствие при закачка.

През петия месец се обръща от гръб на корем.

През шестия месец стои изправено без поддръжка, опитва се да пълзи и седи самостоятелно. Произнася срички като "ма", "ба", "да".

През седмия месец вече пълзи и здраво захваща предмети. Произнася още повече срички.

На осем месеца детето започва да търси с поглед предмет, за който го питат.

На девет – десет месеца детето се държи стабилно на крака и престъпва подкрепено от човек или неподвижна подпора. Повтаря срички и се радва при похвала "браво”.

До навършването на една годинки пристъпва и прохожда самостоятелно. Произнася първите си думички, като ги свързва с определено съдържание. Разбира, когато му се забранява, и започва да пие от чаша.


Вижте още:


Лекарства и кърмене

Рационално хранене в детска възраст

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator