Начало
НачалоБременност и ражданеРационално хранене в детска възраст
Рационално хранене в детска възраст 19 декември 2007

Рационалното хранене се осъществява при добър баланс на питейна вода, въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини и минерални соли.

Дневните нужди от вода в детска възраст са различни от тези на възрастните, защото детският организъм има някои особености и несъвършенства на своята водно-електролитната обмяна: повишено съдържание на вода в тъканите; повишен разход на вода; повишени загуби на вода; несъвършена регулация на водно-електролитния баланс, поради незрялост на бъбречните и ендокринни структури.

Дневни нужди от вода
Кърмаче - 150 ml /kg/ 24 h;
1 година - 120 ml /kg/ 24 h;
3 години - 80-100 ml /kg/ 24 h;
9 години - 55 ml /kg/ 24 h;
големи деца и възрастни - 30-40 ml /kg/ 24 h

Макар, че малки количества вода се синтезират в организма при обмяната на веществата, необходимата вода се доставя главно с храната и допълнителни течности - вода и плодови сокове.

Потребности от енергия
Енергийните потребности на детето зависят от възрастта и са значително по-високи от тези на възрастния човек, поради растежа на детския организъм и по-големия му енергоразход. Той се определя от:

1. Интензивността на основната обмяна, която с увеличаване на възрастта се забавя /средно 50% от приетата Е/:
- околната температура и вида храна повлияват енергоразхода. Основната обмяна се увеличава средно с 5% при понижаване на околната температура, а при по-висока околна температура спада с 5-10%.
- по-голямата телесна повърхност / по-голямата телесна маса у децата/ обуславя по-голямо топлоотделяне.

2. Интензивността на растежа

3. Двигателна активност- при децата тя е по -ограничена от тази на възрастните, приблизително 25% от общите енергийни разходи.

4. За смилане и усвояване на храната- изразходват се около 5-8% от приетата енергия и около 5-8% се губи с изпражненията, главно за сметка на неусвоените мазнини.ЕНЕРГИЙНИ НУЖДИ В КЪРМАЧЕСКА ВЪЗРАСТ в kcal/kg T.M./24h
ПОТРЕБНОСТИ ОТ БЕЛТЪЧИНИ

Белтъчините са основен градивен материал, поради което детският организъм е особено чувствителен към белтъчния недоимък. При него нарушават растежа, ензимните процеси, хормоналната регулация, имунитета, функциите на храносмилателната и централната нервна система. От друга страна излишният белтък, неизползван за белтъчния синтез, обременява допълнително черния дроб и бъбреците.

Дневни нужди от белтъчини
- 0 - 1 година - 2 г/кг.;
- 1 - 3 години - 1,5 г/кг.;
- > 3 години - 1,3 г/кг.

Напоследък се наблюдава тенденция за снижение на тези нормативи до 1-1,5 г/кг от първите месеци на живота

Потребност от мазнини
Мазнините са основен източник на енергия, като през първата година те осигуряват 40-55% от нея, а по-късно 30-35%. Разграждането на 1г. мазнини дава 9 ккал. енергия. Мазнините участват също в строежа на биомембраните, синтеза на хормони и простагландини, в транспорта на мастноразтворими витамини и др. През първите месеци от живота ежедневно в кърмачето се депонира около 10г. мастна тъкан.

Потребност от въглехидрати
Въглехидратите са основна съставка на храната и предпочитан източник на енергия, тъй като се метаболизират напълно.

Диетата с намалено съдържание на въглехидрати води до забавяне на обмяната на веществата, до разграждане на телесни белтъчини, като енергиен източник; до непълно окисление на мастите и кетогенните аминокиселини и до развитие на кетоза.

Необходим дневен внос на въглехидрати в кърмаческа и ранна детска възраст е 12 г/кг. телесна маса, което покрива 50-60% от дневните енергийни нужди на организма.

При новородените и кърмачетата поради незрялост на ензимните системи и ограничени възможности за използване на масти в гликогенезата, настъпва лесно хипогликемия. Необходимият минимум за предпазване от кетоза в кърмаческа възраст е 3,5 - 4,5 г/кг. дневно, а за възрастни 1г/кг. на ден.

През първите няколко месеца основен източник на въглехидрати е майчината кърма и адаптираните млека, които съдържат лактоза. През първите седмици от живота, особено у недоносени деца, се наблюдава ниска активност на чревната лактаза, което може да провокира диариен синдром.

Придобит лактазен дефицит се наблюдава след прекарани инфекции, особенно остри диарии.

Вижте още:

Как да захраним правилно бебето


Хранене на кърмачето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator