Начало
НачалоЗдравни новиниВисоките нива на триглицериди в кръвта повишават риска от инсулт
Високите нива на триглицериди в кръвта повишават риска от инсулт 03 януари 2008

Високите нива на триглицериди са свързани с повишен риск от инсулт, сочи ново проучване.

Проучването включвало над 1000 пациента, лекувани за исхемичен инсулт. Било установено, че вероятността за този вид инсулт е над 2 пъти по-голяма при хората с най-високи нива на триглицериди.

Както кардиолозите, невролозите съшо са загрижени за негативните ефекти най-вече на LDL холестерола. Ползите от понижаването на нивата на този вид холестерол са добре известни, обясняват авторите на проучването.

"Нашето проучване обаче показва, че триглицеридите са по-важни от LDL холестерола. Досега никога не е изследвана тяхната роля и връзката между техните нива в кръвта и риска от инсулт", заявиха учени.

Изследването на кръвоносните съдове при инсулт е много по-трудно поради голямото разнообразие от съдове и различните видове инсулт.

"Почти всички сърдечни атаки са следствие на атеросклероза, докато само 1/2 от исхемичните инсулти са свързани с атеросклерозата. Имаме съдове, големи колкото каротидната артерия, интракраниални артерии и съдове, големи колкото косъм."

Свързващият фактор за оценка на риска от исхемичен инсулт в голяма част от случаите не е само нивото на триглицериди в кръвта, а метаболитният синдром - констилация включваща: високи нива на триглицерифи, хипертония и затлъстяване.

Според авторите на проучването успехът при употребата на статините за понижаване на LDL холестерола е отместил вниманието от другите липидни фракции.


Вижте още:


Ниските нива на HDLP забавят възстановяването след инсулт

Добрата физическа форма понижава риска от инсулт наполовина



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator