Начало
НачалоЗдравни новиниНиските нива на HDLP забавят възстановяването след инсулт
Ниските нива на HDLP забавят възстановяването след инсулт 29 ноември 2007

Ниските нива на липопротеини с висока плътност (HDLP) повишават риска от проблеми с паметта и забавят възстановяването след прекаран инсулт. Това се твърди в проучване, публикувано в Neurology. Според проучването високите нива на хомоцистеин (постъпващ с месните храни) също влияят негативно върху пациентите с прекаран инсулт.

"Хората с ниски стойности на HDLP и високи такива на хомоцистеин, както и тези с диабет имат двойно по-висок риск от ментални проблеми и инвалидизация след инсулт", обяснява авторът на проучването.

В проучването са жили изследвани 3680 мъже и жени на възраст над 35 години, прекарали лек до умерен инсулт в рамките на предишните три месеца преди началото на проучването. Участниците са били подложени на различни тестове на менталните и функционалните способности, като техният статус е бил проследен в рамките на 2 години.

Било установено, че няколко фактора водят до проблеми с паметта и моторните функции след инсулт: ниски нива на липопротеини с висока плърност, високи нива на хомоцистеин, по-голямата възраст, не-Кавказка расова принадлежност, рекуренти инсулти, диабет, инсулт в лявата хемисфера.

Учените установили още, че възстановяването след инсулт е най-трудно при хора над 57 години с високи нива на хомоцистеин, който е рисков фактор за сърдечно съдови проблеми и е свързан с понижени нива на витамин В6, В12 и фолиева киселина, както и бъбречни заболявания.


Вижте още:

Неоперативно намалиха тумор в главата

Емоционалните хора имат по-добра памет


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator