Начало
НачалоБременност и ражданеБактериалната вагиноза удвоява риска от преждевременно раждане и аборт
Бактериалната вагиноза удвоява риска от преждевременно раждане и аборт 08 януари 2008

Наличието на бактериална вагиноза (БВ) през първия триместър на бременността удвоява вероятността за аборт до края на втория триместър. Това сочат нови проучвания.

Бактериалната вагиноза представлява възпаление на вагината, като най-чест причинител е Gardnerella vaginalis. За бактерията се знае, че увеличава риска от преждевременно раждане и аборт. За да се установи с колко точно, екип учени проследили 1916 жени, като всички били в първия триместър на бременността.

Всички били скринирани за БВ, като при 40% (757) бил отчетен позитивен резултат. Било установено, че жените с най-високи нива на бактерии имат 2,49 по-висок риск от спонтанен аборт до 20-та гестационна седмица.

"От клинична гледна точка, резултатите означават, че БВ носи риск за аборт и при жените без анамнеза за предишни спонтанни аборти", обясняват авторите на проучването.

Те допълват, че е необходим скрининг на бременните през първия триместър и ако се установи бактериална вагиноза, тя трябва да бъде лекувана.


Вижте още:

Запекът е често срещан при бременност


Жените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator