Начало
НачалоБременност и ражданеЗапекът е често срещан при бременност
Запекът е често срещан при бременност 07 януари 2008

Ново проучване показва, че 50% от жените страдат от запек по време на бременността. Д-р Катерин Брадли от University of Iowa Hospitals & Clinics обяснява, че отдавна се смята, че констипацията е често явление при бременните жени, но до момента няма проучване, което да е установило точната честота.

Д-р Брадли и колеги проследили 103 здрави жени, започвайки от първия триместър. 24% от жените докладвали запек през първия, 26% през втория и 16% през третия триместър. При 24% от жените констипация се наблюдавала през първите три месеца след раждане. Според учените последното може да се дължи на засягане на чревния моталитет от фактори като кърменето например.

Бременните, приемащи желязосъдържащи препарати, имат 3,5 по-голяма вероятност да развият запек. Толкова по-висок шанс имат и жените със съществуваща анамнеза за запек.

Учените не открили връзка между констипацията и количеството на приемани фибри с храната. Близо 19 % от жените имат симптоми на раздразнени черва по време на бременността, допълват авторите на проуването.


Вижте още:


Жените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания

Затлъстяването при бременните жени повишава риска от смърт на плода


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator