Начало
НачалоБременност и ражданеЖените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания
Жените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания 26 ноември 2007

Дори и десетилетия след преждевременно раждане, такива жени имат повишен риск за развитите на сърдечно-съдови болести, установиха учени. Данните са публикувани в Journal Epidemiology, а автори на проучването са д-р Джанет Катов и колеги от University of Pittsburgh, Пенсилвания.

Екипът анализирал данни от 446 жени на средна възраст 80 години. 6% са докладвали за претърпяно преждевременно раждане (преди среден период от 57 години). 9% от жените са имали дете, родено около термина, но с по-ниска телесна маса (<2500г.), а 4% са родили детето си преждевременно и с ниска телесна маса.

След анализиране на други фактори като употребата на статини и възрастта се установило, че жените, родили преждевременно, имат двойно по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените, родили около термина.

При жените, родили преждевременно дете с ниска телесна маса, рискът е още по-голям - над 3 пъти в сравнение с жените с нормално раждане.

"Въпреки че са необходими още изследвания, за да се установят механизмите, водещи до резултатите, открити от нашето проучване, жените, преживели преждевременно раждане, трябва да бъдат мониторирани за сърдечни заболявания", обяснява д-р Катов.


Вижте още:

Затлъстяването при бременните жени повишава риска от смърт на плода

Как да захраним правилно бебето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator