Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияКистозата на млечната жлеза зависи и от храненето
Кистозата на млечната жлеза зависи и от храненето

Важен фактор за връзката със заболяването на гърдата са и мазнините, поемани с храната. Те спомагат за образуване на повече естрогени в тялото и това впоследствие създава проблеми.

Други фактори са големите количества течности или храни, съдържащи кофеин и наситени мастни киселини. Кафето, чаят и шоколадът притежават вещества, наречени метилксантини, за които е доказано, че са свързани с фиброкистозната болест на гърдата. Смята се, че те правят тъканта на гърдата хиперактивна и по този начин непрекъснато делящи се клетки образуват малки възли.

Щаденето на черния дроб от токсини и от претоварване може да намали до голяма степен симптомите на фиброкистозната болест. За повишаване нивото на естрогена от значение е и приемането на адекватни дози витамин В-комплекс. Морковите, лимоните, цвеклото, трюфелите намаляват нивото на естрогена и влияят добре върху чернодробния метаболизъм. Важна съставка в храната трябва да бъдат витамините А и Е. Витамин Е нормализира циркулацията на хормоните. Витамин А помага за детоксикация на организма и стимулира черния дроб да работи нормално.

Ограничената употреба на храни, подсилващи ефекта на естрогена, като мазнини и пилешко месо, също помага да се избегнат болестите на гърдата. Не трябва да се консумира алкохол, мазно месо, захар.

B някои случаи болестите на гърдите се свързват с недобре функциониращо дебело черво – например жени с по-малко от 3 изхождания по голяма нужда седмично са по-податливи на болести на гърдата от тези, които го правят всеки ден. Това вероятно се дължи на факта, че естрогенът може да се абсорбира от дебелото черво. Колкото по-дълго съдържанието му не се изхвърля, толкова по-голяма е възможността солидно количество от хормона да попадне в кръвта.

Невинаги контролирането на естрогена в тялото е възможно. Но може да се каже, че някои състояния действително засягат нивото му. жените с наднормено тегло произвеждат повече естроген в телесните масти поради повишена работа на адреналиновите жлези.


Вижте още:

Консумацията на месо в големи количества има връзка с повишен риск от рак

Правилното хранене помага за намаляване риска от остеопороза


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator