Начало
НачалоЗдравословно храненеКонсумацията на месо в големи количества има връзка с повишен риск от рак
Консумацията на месо в големи количества има връзка с повишен риск от рак

Повишената консумация на месо повишава риска от различни видове рак. Това твърдят учени от Американското правителство. "Колкото повече червено месо ядете, толкова по-голям е рискът от рак", обобщават от National Cancer Institute.

"Червените и преработени меса са свързани с повишен риск от колоректален рак. Ние решихме да проверим дали тази връзка е валидна и за ракови заболявания на други анатомични места", обяснява д-р Аманда Крос, епидемиолог от National Cancer Institute.

За целта на проучването били изследвани следните видове червени меса: говеждо, свинско и агнешко. Обработените меса включвали: бекон, наденица, хот-дог, кремвирши и др.

Учените от Националния институт за ракови заболвания анализирали данни от 500 000 човека на възраст между 50 и 71 години, взели участие в проучване през 1995-1996 г. Участниците били проследени за срок от 8 години, по време на които били регистрирани 53 396 случая на рак. Участниците дали информация за хранителните си навици и други лайфстайл фактори като - тютюнопушене и физически упражнения.

Участниците в проучването били групирани в 5 групи в зависимост от консумацията на месо.

Средната консумация на червено месо била 31,4 грама на 1000 калории, което е около 70 г. при 2000-калорийна диета.

Учените открили повишен риск за колоректален и белодробен рак при групите с висока консумация на червено и преработено месо. Наблюдаван бил и повишен риск от рак на простатата. Повишеният прием на червено месо е свързан и с повишен риск от езофагеален, чернодробен и ларингеален рак. Повишената консумация на преработено месо е свързана с риск от рак на пикочния мехур и миелом - вид рак на костите.

Повишената консумация на червено и преработено месо е свързана и с повишен риск от панкреатичен рак при мъже, но не и при жени. Учените отбелязали и неочакван ефект върху заболеваемостта от ендометриален рак - колкото повече червено месо се коснумира, толкова е по-малка честотата на този вид рак.

Учените обясняват резултатите с факта, че месата са източник на наситени мазнини и желязо, които са свързани с по-голяма честота на раковите заболявания. Месото съдържа и някои съставки, за които се знае, че повлияват клетъчното развитие.

Готвенето на висока температура може би също допринася за раковия риск, тъй като се образуват хетроциклени амини и полициклични ароматни хидрокарбони.

Проучването е публикувано в онлайн-журнала PLoS Medicine.


Вижте още:

Правилното хранене помага за намаляване риска от остеопороза

Картофите са незаменими за здравето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator