Начало
НачалоЗдравни новиниНякои рискови фактори могат да идентифицират пациентите с прогресиращ артрит на тазобедрената става
Някои рискови фактори могат да идентифицират пациентите с прогресиращ артрит на тазобедрената става 18 декември 2007

Възрастта, сутрешната скованост и някои видове болка могат да идентифцират пациентите, които имат повишен риск за прогресия на остеоартрита на тазобедрената става и които евентуално ще се нуждаят от изкуствена става. Това се съобщава в доклад, публикуван в Arthritis & Rheumatism.

Д-р Анет Левенс и колеги от Erasmus Medical Center, Ротердам, изследвали прогресията на тазобедрения остеоартрит и факторите, свързани с нея при 224 пациента, посещаващи общопрактикуващите си лекари.

При 12 процента от пациентите се наложила пълна смяна на ставата в рамките на 3 години от проследяването поради тежка болка и инвалидност следствие на остеоартрита. На 6-тата година процентът бил 22.

Болката била по-силна от средната при 58% от пациентите в началото на проучването, като на третата година процентът се е увеличил на 68, а на шестата - на 69.

Факторите, които са предиктори за евентуална замяна на ставата с имплант са: възраст над 60 години, сутрешна скованост, болки в слабинната област и/или бедрото, намалена екстензия на бедрото и болезнена пасивна вътршна ротация в областта на ставата, поне 2 точки по скалата на Келгрен/Лорънс при радиографичен анализ.

"Чрез информация, добита от историята на заболяването, физическия преглед и радиологичен анализ, много по-лесно можем да идентифицираме пациентите, които са подложени на висок риск от прогресия на остеоартрита на тазобедрената става", обобщават авторите на проучването.


Вижте още:


Медитацията – естествен начин за облекчаване на болките при артрит


Алтернативно лечение на артрит


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator