Начало
НачалоБременност и ражданеХипогалактия
Хипогалактия 13 декември 2007

Хипогалактията на майката бива три основни вида:
- Първична - проявява се веднага след раждане и не се поддава на лечение;
- Вторична - явява се след 2-3 месеца;
- Относителна хипогалактия при близнаци.

Съществуват няколко показателя за хипоглекимия:
-Детето не наддава задоволително на тегло, т.е. по-малко от 20-25 g дневно през -първото тримесечие;
-Детето е неспокойно и не издържа 2.5 - 3-часов интервал между храненията;
-Не се подмокря често;
-При неколкократни пробни кърмения, най-добре в домашна обстановка, се установява чрез сравняване на теглото му преди сън и след кърмене, че не изсуква необходимото количество кърма.

Хипогалактията много рядко е първична, дължаща се на недостатъчно развитие на паренхима на жлезите или на хормонална дисфункция.

По-често се касае за вторична хипогалактия, всл. психологически негативизъм към кърменето у майката, късно закърмяна, ранно дохранване с адаптирани млека, обилно оводняване на детето с подсладена вода, лоши гръдни зърна, които затрудняват изпразването на жлезите, отрицателни емоционални преживявания, недоимъчно хранене. Кърмачката трябва да получава допълнително около 500 kcal, около 1 l повече течност, от които 1/2 l краве мляко и 10-20 g белтък повече дневно.

Необходимо е добро изпразване на гърдите, поради което майки с обилна лактация е полезно да стават млекодарителки. В някои случаи причините за недохранването са у детето и се дължат на кърмаческа анорексия. Тя се среща в около 5% през първото полугодие и може да достигне до 30% на 3 год. възраст. Установява се по наличието на кърма в гърдата след сукане, което може да се изцеди и същевременно незадоволителен тегловен прираст на детето.

Лактацията има понякога цикличен характер с лактационни кризи, по време на които не бива да се избързва с добавка на друго мляко, а да се слага детето по-често на гърда, включително нощем.

Преди да се премине към смесено хранене поради хипогалактия добре е да се опита кърмене и от двете гърди при всяко хранене и скъсяване на интервала между кърменията.

Вижте още:

Oсобености на раждането при възрастни първескини

Адаптирани (хуманизирани) млека

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator