Начало
НачалоБременност и ражданеOсобености на раждането при възрастни първескини
Oсобености на раждането при възрастни първескини 12 декември 2007

Очевидно понятието "възрастен" в обсега на акушерството не съответства на общоприетото становище за възраст.

Първото раждане при жени над 35 години има някои особености, които го отличават от раждането във възрастова група 18 до 25 години.

1. Повишена е честотата на ражданията с родова слабост.

2. Намалени са мускулните елементи в маточната шийка за сметка на разрастване на съединителна тъкан. Повишената ригидност на шийката е причина за удължаване на периода на разширението на шийката.

3. Повишената ригидност на тазовото дъно и перинеума поради намаляване на мускулните влакна за сметка на съединителната тъкан е причина за увеличаване на периода на изгонване на плода.

4. По-често, отколкото в млада възраст, са налице съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система и отделителната, чернодробни и кръвни заболявания, неврологични и психогенно обусловени заболявания. При част от жените се извършват и оперативни намеси за лечение на безплодието.

Преодоляването на повишената съпротива на мекия родилен канал става за сметка на по-продължителната и по-силна родилна дейност.

Ригидността на тъканите е причина за по-обширните разкъсвания на меките тъкани. Повишена е честотата на оперативни интервенции – Цезарово сечение, форцепс, вакуум екстракция, епизиотомия и други.

Понижената еластичност на тъканите е причина за по-късни усложнения на раждането – спадане на влагалищните стени и на матката, задръжка на урина.

По-чести са и възпалителните усложнения след раждането. Като причина за това се сочат удължената продължителност на раждането, по-обширните разкъсвания и кръвонасядания, по-слабата регенеративна способност на тъканите.

Вижте още:

Жените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания

Пренаталната употреба на алкохол е свързана с проблеми в поведението при детето в по-късна възраст


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator