Начало
НачалоБременност и ражданеАдаптирани (хуманизирани) млека
Адаптирани (хуманизирани) млека 09 декември 2007

Адаптираните млека се произвеждат на базата на кравето мляко, което се подлага на редица коригиращи технологични процеси:

1. Намаляване на белтъчните и минералните соли.

2. Обогатяване със суроватъчни белтъчини за подобряване съотношението лакталбумин/казеин.

3. Добавя се лактоза.

4. Добавят се растителни мазнини /палмово, слънчогледово, царевично масло/ за повишаване съдържанието на полиненаситени и есенциални мастни киселини /специално линолова и -линоленова и дълговерижни ненаситени м. к-ни (арахидонова)/.

5. Обогатяване с витамини /Vit. D/, някои микроелементи, специално Fe, Zn, J /съдържанието на Fe - 1-1.5 mg/100 kcal/, а към някои млека се добавят и имунни фактори - лизозим, лактоферин, нуклеотиди (пурин, аденин, пирамидин, цитозин), пребиотици и други.

Предимствата на адаптираните млека са доста. Точно дозиране на енергийния внос е едно от тях. Днес е прието тяхната енергийна плътност да е 60-65, max 75 kcal/100 ml. Друо тяхно предимство е че по количество и съотношение на отделните хранителни съставки се приближават максимално до майчиното мляко. Бактериална и химическа им чистота е гарантирана и са произведени от екологично чисти, висококачествени суровини със стриктен контрол върху изходните продукти. Значителна им трайност - до 1-2 години и лесен транспорт също не е за пренебрегване.

Адаптираните млека се разпределят в 2 големи групи:
-Предназначени за здрави деца;
-Лечебни, предназначени за деца с ензимопатии, алергиии, диарии, повръщания и други; приготвени на базата на хидролизирани суроватъчни протеини, соев белтък; с намалено съдържание на мазнини /предимно растителни/ и лактоза, която е заместена с малцов декстрин, царевичен сироп, фруктоза, глюкоза и други специални формули.

Според възрастта на детето всяка от тях се разделя в 3 групи:
* За недоносени и деца;
* Стартови формули за доносени деца до 4-6 месеца;
* Формули за “втората възраст” - след 4-6 месеца, обогатени с Fe, с по-висока енергийна плътност и по-високо съдържание на белтък 3-4 g/100 kcal.


 

Вижте още:


 

Как да захраним правилно бебето


 

Хранене на кърмачето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator