Начало
НачалоНашето здравеКак да се разпознае дали е детето е зависимо към наркотици?
Как да се разпознае дали е детето е зависимо към наркотици? 12 декември 2007

Ако детето ви употребява алкохол или наркотици: От ключово значение е промяната. Тя може да бъде физическа или в личността, в поведението и в отношението на младия човек.

Внезапни промени в поведението
Повечето тинейджъри, нормално преминават през такъв период. Обърнете внимание на резките колебания в настроенията - една минута е невероятно щастлив, хиперактивен и разговорлив, а след това, рязка промяна изразяваща се в отдръпване, загуба на интерес към света до депресия.

Лоша успеваемост в училище
Дали оценките в училище не показват рязък спад надолу от добри, към много лоши? Имате ли информация, дали посещава редовно часовете и училище изобщо?

Ако детето ви е пристрастено, има голяма вероятност да се събира с нови приятели с подобни интереси. Помислете дали детето ви в последно време не е обърнало гръб на старите си приятели? Дали не сте го виждали заедно с по-големи младежи или такива, които подозирате, че използват наркотици?

Външен вид
Много характерен белег за наркотично зависимите е свиването или разширяването на зеницата. Зачервените, влажни очи с празен поглед, размазаният говор, секретиращият нос. Изпотени, студени длани, треперещи ръце, зачервено или много бледо лице. Следи от игли, които могат да са по цялата дължина на вените на всички крайници, включително на гърба на ходилото и ръката.

Обърнете внимание на слуховете, че детето ви пие или използва наркотици. Споменавал ли е, че е "експериментирал" или "опитвал". Значителен белег е, че в един момент джобните пари вече не му стигат и се нуждае от допълнителни средства.

Белег за опит да прикрие дъха си е постоянната употреба на дъвки и ментови бонбони, каквито до скоро не е използвал. Друго, не толкова малко са занемаряването на личната хигиена и стаята, които до скоро не са били проблемна част от ежедневието.

Важно е да помните, че всички изброени белези не означават задължително, че детето ви е пристрастено към алкохол или наркотици. Присъствието на някои от тях могат да са следствие от трудна приспособимост на личността му към обществото. Ако съмненията ви са се оказали грешни, е възможно детето ви да преживява трудно превръщането му във възрастен. Помогнете му, покажете загриженост, дайте му тласък да върви нагоре и напред.

Ако съмненията за някакъв тип зависимост, обаче, се докажат, опитайте да запазите самообладание и насочете усилията не само към лишаванее от "мнимото" удоволствие, но и да разберете, на какво се дължи отказа на детето ви да се справи с действителността, т.е каква е първопричината за търсенето на тези усещания на детето ви.

Източник: e-placebo.com

Вижте още:

Тютюнопупенето при тийнейджърите е свързано със склонност към наркотици и алкохол

Топ 10 на притесненията, които американските родители имат за децата си


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator