Начало
НачалоЗдравни новиниТютюнопупенето при тийнейджърите е свързано със склонност към наркотици и алкохол
Тютюнопупенето при тийнейджърите е свързано със склонност към наркотици и алкохол 24 октомври 2007

Тийнейджърите, които пушат, са пет пъти по-склонни да уптребят алкохол и 13 пъти по-склонни да употребят марихуана в сравнение с тези, които не пушат, сочат нови проучвания.

Докладът на Националният център за зависимост към Columbia University излага доказателства, които свързват пушенето при младите със злоупотребата с наркотични вещества. Освен това проучването обръща внимание как никотинът влияе върху мозъка на подрастващия.

Докладът се базира върху изследвания, проведени в САЩ измежду млади пушачи, като повечето от тях са започнали да пушат преди навършване на 18 години.

Пушачите между 12 и 17 години са по-склонни да злоупотребят с алкохол и наркотици - 59 % в сравение с 11 % при непушачите. Юношите, пропушили пред 12 -годишна възраст са по-склонни към редовна злоупотреба с алкохол - 31 срещу 9 процента. Като злоупотреба се дефинира консумацията на пет последователни питиета с концентрат.

Докладът сочи, че марихуаната е най-широко употрбяваният наркотик от тийнейджърите - 7 % от младото население на САЩ (12-17 год.) употребяват този наркотик. Пушачите са 13 пъти по-склонни да опитат марихуана от непушачите, като колкото по-рано пропуши детето, толкова рискът е по-голям, отбелязват учените.

Децата, започнали да пушат преди 12-годишна възраст са три пъти по-склонни към алкохолна злоупотреба, близо 15 пъти по склонни да употребят марихуана и почти 7 пъти по-склонни да употребят други наркотици като кокаини хероин.

Тийнейджърите, които пушат, са застрашени от депресии и други психични проблеми, докладват учените. Докладът цитира проучвания, които показват, че тютюневите изделия могат да предизвикат структурни и химични промени в развиващия се мозък, което прави младите хора податливи на алкохол и наркотици.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator