Начало
НачалоБременност и ражданеОбезболяване при цезарово сечение
Обезболяване при цезарово сечение 18 декември 2007

Спиналната аналгезия се състои в аплициране на местен анестетик в субарахноидалното пространство на гръбначния мозък. В акушерската практика обикновено се прилагат нисък, среден и висок спинален блок. Последният намира приложение при Цезаровото сечение.

Спиналният блок настъпва след 3 до 5 минути след приложение на анестетика. Най-честото усложнение е падането на кръвното налягане. Профилактиката на това усложнение се състои в предварителното вливане на водно-солеви разтвори. Сравнително често се среща и главоболието при използването на по-дебели игли. Профилактира се чрез използването на тънки игли, непозволяването да изтече по-голямо количество ликвор и добра хидратация. Лечението на това усложнение включва даване на аналгетици, хидратация. Асептичните химични и бактериални менингити са много рядко усложнение и обикновено се дължат на непрецизна техника.

Епидуралната аналгезия поради сравнително голямата си безопасност намира по-голямо приложение в акушерската практика. При нея анестетикът се аплицира в епидуралното пространство. Ефектът на блока при този вид анестезия настъпва за около 20-30 минути. Подготовката е също с водно-солеви разтвори. Прилагат се предимно каудален и лумбален блок. Пункцията се извършва след предварителна анестезия на мястото на убождане.Общата инхалаторна анестезия се извършва с райски газ. Този вид анестезия за цезерово сечение в съвременното акушерство се прилага обикновено при липса на условия за извършване на епидурална или спинална анестезия. Комбинират се най-често смес райски газ, кислород и невролептаналгезия. Последната се включва след клампиране на пъпната връв.

Вижте още:

Обезболяване на раждането

Особености на раждането при затлъстяване

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator