Начало
НачалоБременност и ражданеОсобености на раждането при затлъстяване
Особености на раждането при затлъстяване 14 декември 2007

Повишената телесна маса, често с 20 и повече килограми, води до претоварване на сърдечната дейност, отслабване на мускулната активност и до застоял живот. Мастната инфилтрация не е само в подкожната тъкан, но обхваща и черния дроб, бъбреците, а от части и маточната мускулатура, мускулите на коремната преса и перинеума. Всичко това нарушава функцията на тези органи и забавя тяхната дейност. Маточната мускулатура и мускулатурата на коремната преса отслабва и намалява съкратителните си способности, които са толкова необходими за раждането и успешното възстановяване след това.

Поради повишеното отлагане на мастна тъкан разкъсванията на мекия родилен път са по-чести и по-обширни. Дори и добре възстановени, разкъсаните рани са с по-подчертана склонност към възпалителни усложнения. Чести са случаите с отваряне на оперативните рани, следоперативни ендометрити и миометрити (възпаления на лигавицата и мускулатурата на матката).

Родилната дейност е по-слаба и с по-чести изяви на родилна слабост. Раждането е удължено.

По-често се налагат и оперативни намеси за ускоряване на раждането – цезарово сечение, форцепс, вакуум-екстрактор, епизиотомии или в плацентарния период.

Повишена е честотата на случаите с тазов флебит и флеботромбози, които водят до тежки усложнения в послеродилния период.

Затлъстяването е само по себе си болест, но в съчетание с бременност и раждане рисковете за здравето на жената са много по-големи.

Вижте още:

Затлъстяването при бременните жени повишава риска от смърт на плода

Промени в майчиния организъм под влияние на бременността


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator