Начало
НачалоБременност и ражданеКак да захраним правилно бебето
Как да захраним правилно бебето 26 ноември 2007

Според препоръките на УНИЦЕФ, до една година бебето трябва да се храни основно с кърма, а пюретата и кашите да се дават след като вече е сукало. Въвеждането на храната трябва да става по определен ред, начин и време. Въведената храна трябва да замества едно млечно хранене.

Според Световнта здравна организация захранването може да започне след 4 месеца, но се препоръчва бебето да навърши 6 месеца. В по-голяма част от света ранното захранване вече е отменено, но за съжаление в България още се практикува. Ранното захранване може да мине без проблеми в детска възраст, но носи вреди в дългосрочен план. Причините за това са следните:

- плодовите сокчета не могат да бъдат усвоени преди шест месечна възраст и могат да доведат до хронични диарии;


- храносмилателната система още е незряла. Между 4 и 7 месеца започва да се секретира имуноглоболин А, който образува покритие на вътрешната страна на червата и не позволява на алергените да проникнат в кръвта;


- механизмът на преглъщане не работи добре и голяма част от храната ще бъде изплюта;


- детето трабва да може да седи, защото в полулегнало състояние може да се задави;


- преди 6 месеца бебетатa не могат да дъвчат, защото още на са им поникнали зъби;

.
- през 5 месец се увеличава слюноотделянето, благодарение на което хранатa започва да се разгражда още в устата;


- рано въведените храни пречат да се усвоява хранителните вещества на млякото, а веществата от тези храни детето може да усвои едва след една годинка.

Има някои признаци по които можем да разберем, че детето е готово за захранване:

- вече може да седи;

- взема предмети и ги слага в устата си;


- гледа ви как се храните, проявава любопотство и и иска от вашата храна;


- струва ви се, че бебето остава гладно след кърменето.


Един примерен режим за захранчането е следният:

6 месец - сутрин: се въвежда 10 - 30 гр каша или настърган плод.

7 месец – сутрин: 20 – 30 гр каша и 20 гр плод; обяд: 10 – 30 гр пасирани зеленчуци.

8 месец - сутрин: 50 -70 гр каша и 30 гр плод; обед: 30 - 50 гр пасирани зеленчуцу и 10 -20 пасирано месо.

9 месец - сутрин: 70 -90 гр каша и 30 гр плод; обед: 50 -70 гр пасирани зеленчуцу и 20 -30 гр пасирано месо; вечер: 10 -30 гр намачкани зеленчуци.

10 – 12 месец – сутрин: 100 – 150 гр овесени ядки и 50 – 100 гр плод; обяд: 150 – 180 зеленчуци на парченца и 50 – 70 гр месо на парченца; следобед: 2 -3 обикновени бисквити и 20 -30 гр плод; вечер: 150 – 200 гр зеленчуци на парченца и/или ориз.

През този период бебето трябва да поема кърма колкото иска през останалата част на деня. След 6 месеца трябва да се добави и жълтък, първоначално половин и към 10 – 12 месец по един на ден. Когато детето яде твърда храна (на обед и вечеря) може да се дават плодови сокчета. Подходящи плодове са ябълки, круши и череши, в този период не са подходи мъхести и цитрусови плодове.


 


 

Вижте още:


Хранене на кърмачето


Кърменето влияе протективно на белите дробове на бебето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator