Начало
НачалоБременност и ражданеХранене на кърмачето
Хранене на кърмачето 13 ноември 2007

Естествено хранене: хранене, при което детето получава майчино мляко или дарителска кърма.

От биологична гледна точка новороденото е част от майката, защото естествената връзка се осъществява чрез майчиното мляко. Чрез кърменето се осъществява емоционалното свързаване между майката и детето. Много важна за новороденото е коластрата, която се отделя през първите 3 - 5 дена. След това тя се заменя с преходно мляко, а след втората седмица със зряло мляко.

Коластрата се отделя в малки количества, но е най-добрият източник на харанителни, защитни и биологично активни вещества. Благодарение на това, че количеството на белтъци в коластрата е 4 – 5 пъти по-голямо в сравнение с майчиното мляко, се дава възможност на новороденото в малък обем храна да получи повече хранителни вещества.

Майчиното мляко е идеално приспособено към нуждите и възможностите за смилане и усвояване от страна на бебешкият организъм. Има качествени различия между човешкото и кравето мляко. Женското мляко съдържа по-малко белтъци и не натоварва обмяната на веществата (колкото са повече белтъците, толкова по-бързо нараства организма). Въглехидратите са в по-голямо количество и са представени главно от лактозата. Женското мляко съдържа противоинфекциозни фактори, което е причина естествено хранените деца да боледуват по-малко.

Смесено хранене: при него детето получава освен майчиното и друго (адаптирано, краве) мляко.

Най-честата причина за преминаване към смесено хранене е намаляване на количеството на кърма. До шест месечна възраст се препоръчва да се използва адаптирано. Мялкото се добавя след всяко кърмене.

Изкуствено хранене: детето се храни само с адаптирано мляко.

Адаптираните млека са разработени на базата на кравето мляко, но за да се доближат до женското те се преработват допълнително.

Хранителният режим зависи от възрастта на кърмачето:

І месец – 7 пъти през 3 часa

ІІ - ІV месец – 6 пъти през 3 часa

ІV - X месец – 5 пъти през 3.5 часa

X - XIІ месец – 4 пъти през 4 часa

Най-добре е децата да се кърмят винаги, когато поискат, а не на точно определен час. Наблюденията показват, че голяма част от тях сами регулират храненията си на интервали от по три часа.


Вижте още:
Промени в майчиния организъм под влияние на бременността
Kърменето влияе протективно на белите дробове на бебето

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator