Начало
НачалоЗдравословно храненеНа какво се дължат свойствата на чая?
На какво се дължат свойствата на чая?

Чаят притежава способността да намира и извлича от земята всичко, което е рядко и необходимо и ни го дава в разтвор, полезен за здравето ни. Произходът на чая се крие още в древността. Според преданията, китайците са познавали чайния храст още преди 5000 години. Те са го наричали "огън на живота", който укрепва тялото и духа и удължава живота.

Съществуват 4 типа от благодатната напитка, като разликите между тях се изразяват само в степента на ферментация на чаените листа- зелен, червен, черен и жълт чай.

Зелен чай
Не притежава аромата и специфичния вкус на черния чай. Това обаче не означава, че лечебните му свойства са по-слабо изразени. Той притежава нежен аромат, напомнящ на прясно сено и се отличава с различно изразена тръпчивост.

Червен чай
Той е почти непознат у нас, но e най-ароматичният чай. Богат е на дъбилни вещества, които придават тръпчивост и сила на приготвеното от тях питие. Получават се чрез капризна и сложна обработка, като се подлагат на непълна ферментация. Те са по-слабо окислени и, съответно, по-трайни.

Черен чай
Обхваща над 95% от производството на чай в света. Неговите листа се подлагат на пълна ферментация за разлика от всички останали видове. Някои видове се подлагат на допълнително ароматизиране, поради загубата на естествения аромат или неправилна обработка, или се цели получаването на нов ароматен нюанс. В тези случаи обаче се губят специфичните качества на чая.

Жълт чай
Това са най-висококачествените чайове. Те притежават извънредно приятен специфичен вкус и аромат, които са различни от тези на останалите видове чай и нежна тръпчивост. Получават се от най-младите листа и и пъпки на растението и преминават сложна преработка на частична ферментация. По-рядко се употребява в Европа.

Различните видове чай съдържат съответни количества активни вещества. В зависимост от това съдържание се определят и различните ефекти, които носят отделните напитки.

Танинови (дъбилни) вещества
Те придават характерния тръпчив вкус на чая. В най-голям процент се съдържат в зелените чайове. След окислението им при чаената преработка, се получават ароматни вещества, които го ароматизират допълнително.
Действието им е
-противовъзпалително и адстринтгентно (запичащо) действие върху лигавицата на храносмилателния път. Ето защо зелените чаеве се прилагат при ентероколити ( възпаления на тънкото черво ), протичащи с диария. Ако чаят е много концентриран и богат на танинови вещества, може да има и дразнещо действие върху лигавицата на стомаха, при хора страдащи от гастрит или язва.

При тях, след прием на голямо количество такива чайове, могат да се появят болки, гадене и повръщане.

-тези вещества са ефикасна противоотрова срещу тежки метали.

Етерични масла
На тях се дължи аромата на чая. Най-голямо е количеството им в ароматните червени чайове
.
Действията им са:
 
-дезинфекционно;

-антисептично;

-повишават отделянето на кисел стомашен сок, което възбужда апетита;

-умерен диуретичен ефект, без да натоварват бъбреците;

-отделят се чрез белите дробове, увеличават отделянето на слуз и подпомагат отхрачването;

-леко възбуждащо действие върху нервната система;

-леко дразнещо действие върху стомашната лигавица.

Минерали
Огромно е богатството на минерални вещества, като най-застъпени са:
- калиеви соли-подобряват дейността на сърцето;

- фосфор и неговите съединения;

- соли на желязотои мангана;

- микроелементи - йод (на него се дължи противоатеросклеротичното действие на чая), флуор, мед и др.

Пектинови вещества
Те запазват качеството на чая и увеличават трайността му. Пектинът достига в непроменен вид дебелото черво и има следните въздействия:

-подпомагат отделянето на постъпилите там отрови и бактерии;

-абсорбира излишните газове;

-облекчава храносмилането.

Теин
На него се дължи тонизиращото действие, което има някои разлики с кофеина на кафето. Причина за това е, че при приготвянето на чая се използва по-малко количество чай като грамове, докато за приготвяне на хубаво кафе, се използва повече от смления продукт. Друга причина е високото съдържание на танинови вещества в чая, които свързват теина в комплекс. Този комплекс има по-меко и забавено действие върху нервната и сърдечно съдовата система от чистия теин.

Ефектите на теина се изразяват в следните действия:

- по-слабо изразено възбудително въздействие върху нервната система;

- не причинява безсъние;

- не причинява сърцебиене;

- не се задържа и не се натрупва в организма, което изключва вероятността от интоксикация, която се наблюдава при прекомерна употреба на кафе.


Вижте още:

Как да се справим сами с чувството за глад и повишения апетит

Колко полезен е касисът


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator