Начало
НачалоБременност и ражданеИмунизационен календар
Имунизационен календар 27 ноември 2007

В имунизационния календар са включeни видовете ваксини, сроковете за ваксиниране, начина на ваксиниране и определените за това възрастови групи.

Имунизацията е процес на вкарване в организама на детето на определена доза ваксина с цел постигане на едно достатъчно високо ниво на имунна защита срещу болестта. Реимунизацията е повторно ваксиниране с допълнителна доза от същата ваксина след определен период време, за поддържане на имунитета

Ваксинацията представлява активна имунизация чрез вкарване в организма на живи, но неопасни или мъртви микроби, или част от тях, срещу които организмът изработва антитела, или бели кръвни клетки предпазващи го от истински опасни бактерии или вируси.

Ваксинацията е задължителна за всеки гражданин на Република България и при отказ на пациентът или неговите родители те подлежат на финансови санкции. Причината за това е да не остават неимунизирани лица, които да предсатвляват опасност за останалите като болни или заразоносители на опасни инфекциозни заболявания.

Противопоказания за ваксинирането са: висока температура, остри инфекции и др., поставянето на ваксината може да се отложи до шест месеца. По преценка на лекарят почти всички ваксини магат да се комбинират с изключение на МПР (морбили, паротит, рубеола), която трябва да се поставя винаги самостоятелно.

Имунизационният календар използван в момента в България е следният:

 

Вижте още:


 

Жените, преживели преждевременно раждане, имат повишен риск от сърдечни заболявания

 

Как да захраним правилно бебето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator