Начало
НачалоБременност и ражданеKърменето влияе протективно на белите дробове на бебето
Kърменето влияе протективно на белите дробове на бебето 06 ноември 2007

Кърменето предпазва детето от астма, но само ако майката не страда от болестта, откриха учени от САЩ. Те установили, че кърменето поне 4 месеца подпомага дихателните функции при деца на майки, които не страдат от астма.

Обратно, при децата на майки, страдащи от астма, не се наблюдавал протективен ефект, напротив - при някои деца се наблюдавали белодробни проблеми. Учените отбелязват, че това не означава, че жените-астматички не трябва да кърмят децата си, тъй като проучването е в началните си етапи и данните от него не са категорични.

Майчиното мляко винаги се е считало за най-добро, тъй като лесно се усвоява и доставя антитела, които предпазват новороденото от бактериални и вирусни инфекции. Д-р Тереза Гилбърт от University of Wisconsin-Madison искала да разбере дали кърменето повече от 4 дни подобрява функциите на белите дробове. Тя и колеги от Arizona Respiratory Center анализирали данни на 1,246 деца от раждането до напреднала възраст. От всички на 697 са били направени дихателни тестове на възраст между 11 и 16 години. При децата, кърмени от здрави майки, тестовете били с добри показатели, като обратно, децата, кърмени от болни майки имали по-лоши резултати.

Учените смятат, че кърмата може би съдържа някои фактори, които подпомагат растежа на белите дробове и може би продукцията на тези фактори е нарушена при жени, страдащи от астма. Авторите на проучването изследвали мишки, които са били родени от здрави мишки, но кърмени с мляко от мишки болни от астма. Новородените развили възпаление на дихателните пътища.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator