Начало
НачалоЗдравословно храненеПрофилактика на зъбния кариес
Профилактика на зъбния кариес

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

Епидемичността на кариеса нараства много бързо през нашия век и достига днес до 80 – 90 % в постоянното съзъбие и 80 % във временното съзъбие.

За да предпазим нашите деца от кариеса и неговите усложнения е необходима добра профилактика. Тя може да бъде:

1. Хранителна профилактика;
 
2. Флуорна профилактика;

3. Орална хигиена.

Хранитена профилактика

Храната е един от основните фактори за създаване на оптимални зъбни структури.
При храненето на бременната жена от най-голямо значение е задоволяването на организма с минерали – калции, фосфор и флуор през последните 3 – 4 месеца от бременността.
Калцият се набавя чрез достатъчна консумация на мляко и млечни продукти. Необходимите дневно 1,5 – 2 грама калции се съдържат в 1,5 л. мляко или 200 грама сирене.
Фосфорът се набавя лесно чрез консумация на разнообразна месна и раститена храна (риба, мляко, яйца, боб,ориз, грах). Дневните нужди от него са 1,5 – 2 г.
Правилното минерално хранене на бременната осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни корони и запазва съзъбието на майката.

Флуорна профилактика

Зъбният емайл е силно минерализирана структура като емайла при възрастните съдържа 95 – 96 % неорганични вещества. Флуорът може да бъде включен в калциево-фосфатните кристални структури при първична минерализация на зародишните или вторично въведен чрез трансформиране на хидроксил апатитните кристали до флуорапатитни (вторична профилактика).

Флуорът постъпва в организма чрез водата и храната. Дневните профилактични дози, изчислени върху физиологичните норми за консумиране на вода саразлични за отделните възрастови групи. 0-2 годишни деца по 0.7 л вода; 3-6 годишни деца по 0.8 л вода; 7-13 годишните деца трябвада пият по 0.9л вода и по-големите по поне 1.1л вода на ден.

Една от най-лесно приложимите форми на флуорна профилактика е профилактиката чрез таблетки. За да се определи необходимото количество таблетки дневно се взимат предвид: профилактичните дневни дози флуор; количеството консумирана вода; концентрацията на флуор в нея.

Устна хигиена

Още от ранна възраст детето трябва да бъде приучвано да си мие зъбите. До 2 годишна възраст се препоръчва изтриване на зъбите с памучен тампон или марля, напоена с 1 – 2 % кислородна вода. А и вече съществуват на пазара и специализирани пасти за зъби за най-малките, в периода преди появата на първото зъбче.


Вижте още:

Лошият дъх

Виното предпазва от кариес


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator